Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)

rce
Created on Jun 22nd, 2022

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Meer informatie: www.cultureelerfgoed.nl.

Members

Dataset met RCE rapporten over onderzoeken aan werken van Van Gogh

test dataset groenaanleg

Dataset met rijksmonumenten met status: rijksmonument.

RDF dump van de termenlijst Koloniaal Verleden van RCE Poolparty omgeving.

Termenlijst is opgesteld in het kader van het E-magazine 'Sporen van Slavernij' en de Handreiking die hierover door de RCE gepubliceerd zijn.

Alle voornamen (given names) die voorkomen in de Genlias 2011 dataset met Nederlandse geboorte-, huwelijks- en trouwakten uit de negentiende eeuw - verkregen via wiewaswie.nl in 2011. Uitgevoerd door Gerrit Bloothooft e.a. binnen het CLARIAH NAMES project. Voor meer informatie over de gehele dataset zie de handleiding NAMES 1.1 corpus (pdf).

Dataset met afbeeldingen uit de beeldbank van RCE

experimentele fase

RDF dump of the Words Matter knowledge graph, which contains Dutch and English contentious terms often found in museum databases. Using the CULCO ontology, this knowlege graph models relationships between contentious terms, explanations, suggestions on their usage, and alternative terms given by experts from the cultural sector.

See related paper: A Knowledge Graph of contentious terminology for inclusive representation of cultural heritage.

Dataset used to store public accesibel assets

Deze termen heeft de RCE gebruikt bij het doorzoeken van de collectie. De lijst is samengesteld vanuit het perspectief van de onderzoekers met als doel een zo groot mogelijk bereik te hebben binnen de gangbare museale collectieregistratie. Dit zijn alleen de handelsposten en/of koloniën

De Cultureel Erfgoed Extentie Ontologie (ceox) van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

De CEOX is de semantische representatie van de aanvullende RCE data op het logische datamodellen CHO en KENNIS uit de datalaag van de RCE. Versie: 1.0

Erfgeo.nl: plaatsen uit het verleden geocoderen

Ons cultureel erfgoed is een rijke bron van open data over plaatsen en gebeurtenissen in de tijd. Metadata en digitale objecten worden nauwgezet verzameld, gecureerd en geannoteerd door specialisten in musea, archieven en bibliotheken over de hele wereld. De beschikbaarheid van deze historische gegevens neemt snel toe, maar de collecties blijven moeilijk geografisch te doorzoeken.

Enter Erfgeo.nl: een historische geocoder voor het zoeken en standaardiseren van plaatsnamen door de geschiedenis heen. Mensen gebruikten bijvoorbeeld verschillende namen voor de stad Den Haag: 's-Gravenhage, Vander Haegen, Haga Comitis, Den Haege, La Haye, De Haach, In den Haige, Schravenhaegen en 't Haagie. Histograph verzamelt en koppelt plaatsnamen en gebruikt deze om plaatsnamen te georefereren en te standaardiseren in de tijd; momenteel worden onder meer de geboorteplaatsen van bemanningsleden van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, kloosterarchieven en historische volkstellingsgegevens als bronnen gebruikt.

Archeologische Rapporten uit het project AKB van RCE met SWC

This dataset is published by a TriplyETL pipeline: internal link

Aardbevingen. stand december 2022

Construct van vuurtorens uit wikidata, gemaakt voor de gelijknamige story.

De thesaurusboom "bebouwde omgeving" uit het referentie netwerk van PoolParty. Dit om functies en typen te onderscheiden. Gebruikt in meerdere stories.

Overzicht van de csv van buitenplaatsen. Gebruikt voor story: Linked Data Voorziening en Geo Voorziening stand november 2022

Dataset Gebedshuizen uit bestand van Albert Reinstra. Er bestaat ook een graph met die naam in de ceo. Gebruikt in sory met dezelfde naam en denominatiegegevens,

Deel collectie Prenten en Oude Tekeningen uit de beeldbank van de RCE. Gebruikt om LA en Cidoc-CRM modellering te laten zien. Gebruikt in story met zelfde naam in combinatie met wikidata en rijksmonumenten.

De Cultureel Erfgoed Ontologie (ceo) van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

De ceo is de volledige semantische representatie van de logische datamodellen CHO en KENNIS uit de datalaag van de RCE. Versie: 1.40

Check hier de story met structuur van de cultureel erfgoed ontologie (ceo)

Check hier de visualisatie van de cultuur erfgoed ontologie (ceo)


Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Meer informatie: www.cultureelerfgoed.nl.

Deze Linked Open Dataset omvat de gegevens die afkomstig zijn van de RCE-database, waarin de identificatie en informatie over cultureel-historische objecten (CHO's) worden vastgelegd. Deze dataset bevat informatie over diverse CHO's, waaronder rijksmonumenten, werelderfgoed, stads- en dorpsgezichten en archeologische sites.

Deze gegevens zijn verzameld tijdens verschillende processen gedurende de geschiedenis van de RCE en zijn voorgangers.

Cultureel Erfgoed, Archeologie, Rijksmonumenten, Complexen, Vondsten, Cultural Heritage, Nederland, Netherlands.

Versie: 1.40

Check hier de story met structuur van de data, details over de data en de cultuur erfgoed ontologie (ceo)

De Data Story met het dashboard met aantallen: link

De Data Story met de restfull api: link

Deze dataset wordt gepubliceerd door een TriplyETL pipeline: interne link


Aardbevingen geregistreerd bij KNMI tot 01-05-2021. Voor story: aardbevingen en rijksmonumenten