Linked Open Data Collectie Gerrit Rietveld

DISCLAIMER

Deze DataStory is gemaakt met de Linked Open Data (LOD) uit RCE, Wikidata, NDE, en Het Nieuwe Instituut. Gerrit Rietveld heeft echter een veel groter collectie, helaas is de meeste ervan niet beschikbaar als LOD.

Geen rechten kunnen ontleend worden aan de resultaten.

Gerrit Rietveld 1
Anonymous (photographer), Public domain, via Wikimedia Commons

Gerrit Thomas Rietveld (Utrecht, 24 juni 1888 – aldaar, 25 juni 1964) was een Nederlands architect en meubelontwerper. Hij was een van de leden van De Stijl en pionier in het nieuwe bouwen. Later maakte hij ook deel uit van de stroming van de nieuwe zakelijkheid (Wikipedia).

Gebouwen ontworpen door Gerrit Rietveld

Gerrit Rietveld heeft vele gebouwen onder zijn naam, een aantal ervan zijn ook geregistreerd als rijksmonument. Hieronder een weergave van de ontworpen gebouwen over tijd en naar locatie. Er zijn echter veel meer andere gebouwen die toegevoegd horen te worden, helaas zijn ze nog niet openlijk beschikbaar gemaakt. Voor een iets uitgebreider lijst zie: architectuur.org. Op de afbeelding hieronder wordt ook gekeken naar niet geregistreerde rijksmonumenten die wel vindbaar zijn in wikidata.

*Klik op de bolletjes om beschrijving en foto te zien.

Meubelen en Voorwerpen Collectie

Gerrit Th. Rietveld, een vernieuwende meubelontwerper, begon zijn carrière omstreeks 1918 met experimentele meubels, waaronder een vroege versie van de iconische Rood-blauwe stoel. Zijn ontwerpen waren modern, betaalbaar en gemakkelijk te produceren, zonder de intentie om de smaak van het grote publiek te veranderen. In de jaren 30 sloot hij zich aan bij het 'Nieuwe Bouwen' en ontwierp hij onder andere woningen in Wenen en Utrecht. Ondanks de oorlogsjaren bleef hij actief en creëerde hij zelfs in de illegaliteit. Na de oorlog kende De Stijl, waar hij een centrale figuur in was, een opleving. Rietveld ontving nieuwe opdrachten en richtte in 1961 zijn eigen architectenbureau op. Hij bleef zijn kennis uitbreiden en ontving in 1964 een eredoctoraat voor zijn bijdrage aan de moderne architectuur en design.

Gerrit rietveld, sedia zigzag, 1932-34, 01 Onbeschilderde Rietveldstoel Model living room Spangen Rotterdam

Rijksmuseum, Wikidata en Het Nieuwe Instituut.

Voor de Rijksmuseum collectie zijn er 9 voorwerpen als linked open data beschikbaar. Het gaat vooral om stoelen (deels) gemaakt door Gerrit Th. Rietveld. Er zijn ook andere vormen van kunst, o.a. een etiket/gedicht. Helaas i.v.m. auteursrechten zijn er geen afbeeldingen van geen enkele voorwerp.

Het Nieuwe Instituut heeft veel van Rietvelds Collectie in Linked Open Data beschikbaar gesteld. Hieronder worden een collecties en hun vervaardigingsperiode in beeld gebracht. Al deze collecties bevinden zich in Rotterdam en het bestaat uit een mix van tekeningen en prenten en schilderingen dat gemaakt zijn door Gerrit Rietveld.
Hieronder worden 74 voorwerpen weergegeven die als Linked Open Data beschikbaar zijn in de collectie van Het Nieuwe Instituut.

Wikidata is een platform die als een encyclopedie werkt voor objecten. Ook in wikidata is een rijkelijke collectie opgenomen van Gerrit Rietveld. Veel opgehaalde gegevens komen uit musea overal ter wereld. Net als wikipedia, wordt er in wikidata kennis verzammeld en hieronder is een weergave van de objecten.