Aanwijzingen van rijksmonumenten door de jaren heen

In deze data story kijken we naar de ontwikkeling van aanwijzingen van rijksmonumenten in het rijksmonumentenregister vanaf de eerste aanwijzing in 1965.

Wanneer zijn rijksmonumenten aangewezen?

De onderstaande grafiek laat zien in welk jaar rijksmonumenten zijn aangewezen.

Wat voor soort monumenten zijn door de tijd heen aangewezen?

Voor deze vraag kijken we naar de oorspronkelijke functies van rijksmonumenten. Rijksmonumenten hebben daarin een hoofdcategorie en een subcategorie. De onderstaande cirkeldiagram laat de verschillende hoofdcategorieën zien van de rijksmonumenten uit het monumentenregister.

De onderstaande grafiek toont het aantal aangewezen monumenten van een bepaalde hoofdcategorie, ten opzichte van alle monumenten die in dat jaar zijn aangewezen.

Aantal rijksmonumenten per hoofdcategorie ten opzichte van het totaal aangewezen rijksmonumenten in een jaar

De onderstaande grafiek laat het aantal rijksmonumenten zien dat per jaar is aangewezen voor een bepaalde hoofdcategorie.

Kies in het uitrolmenu een hoofdcategorie en klik op 'run query'.

De onderstaande cirkeldiagram toont het aandeel rijksmonumenten van elke subcategorie dat onder een bepaalde hoofdcategorie valt.

Kies in het uitrolmenu voor een hoofdcategorie en een aanwijzingsperiode en klik op 'run query' .

Waar zijn rijksmonumenten door de tijd heen aangewezen?

Op provinciaal niveau

Onderstaande staafgrafiek laat het aantal monumenten zien dat in een provincie is aangewezen. Elke staaf is een periode en de verschillende kleuren geven het aantal aangewezen monumenten aan per provincie. Piek 1 is de eerste piek in aanwijzingen tussen 1965 en 1973. Piek 2 is de periode tussen 1997 en 2002. (Zie ook de pieken in de eerste grafiek.)

Aantal rijksmonumenten aangewezen per provincie in de twee pieken en buiten de pieken

Onderstaande kaart laat de rijksmonumenten zien die zijn aangewezen in een bepaalde provincie. Rijksmonumenten die zich bevinden in de gemeenten met de twintig steden waarin de meeste rijksmonumenten zijn aangewezen, worden niet getoond op deze kaart.

Kies in het uitrolmenu uit een provincie, een aanwijzingsperiode en eventueel een label en klik op 'run query'. Klik op een punt op de kaart om meer informatie over het rijksmonument te lezen.

Monumenten per provincie, zonder de top 20 gemeenten.

Op gemeentelijk niveau

Onderstaande staafgrafiek toont de twintig gemeenten met de steden waarin de meeste monumenten zijn aangewezen. Elke staaf is een periode en de verschillende kleuren geven het aantal aangewezen monumenten aan per gemeente.

Aantal rijksmonumenten in de top 20 gemeenten tijdens de twee pieken en buiten de pieken

Onderstaande kaart laat de rijksmonumenten zien in één van de gemeenten met de twintig steden met de meeste rijksmonumenten.

Kies in het uitrolmenu uit een gemeente en een aanwijzingsperiode en klik op 'run query'. Klik op een punt op de kaart om meer informatie te lezen over het rijksmonument.

Kaart met rijksmonumenten in één van de top 20 gemeenten, aangewezen in een bepaalde periode.

Rijksmonumentale kerken op de kaart

Onderstaande kaart laat de rijksmonumentale gebedshuizen zien. De kleuren van de punten geven de verschillende religieuze stromingen aan.

Kies in het uitrolmenu de aanwijzingsperiode en eventueel de provincie en denominatie en klik op 'run query'. Klik op een punt op de kaart voor informatie over de oorspronkelijke religieuze stroming en denominatie van het gebouw.

Kaart met rijksmonumentale gebedshuizen met oorspronkelijke denominatie, aangewezen in een bepaalde periode

NB: aan deze data kunnen geen rechten en plichten ontleend worden