De Cultureel Erfgoed Ontologie

Welkom bij de Cultureel Erfgoed Ontologie (CEO).

De CEO is een semantische representatie van de logische datamodellen CHO en KENNIS, ontwikkeld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Deze ontologie is ontworpen om een gestructureerde en samenhangende beschrijving te bieden van het rijke culturele erfgoed dat Nederland te bieden heeft.

De CEO-ontologie is een instrument dat de manier waarop we cultureel erfgoed begrijpen en analyseren verrijkt. Met behulp van een reeks concepten en relaties legt de CEO de onderlinge verbindingen tussen verschillende aspecten van ons erfgoed vast, zoals monumenten, archeologische vondsten, werelderfgoed en nog veel meer.

De ontologie biedt een gemeenschappelijke taal en structuur waarmee informatie kan worden uitgewisseld en gedeeld, en stelt ons in staat om gegevens op een samenhangende en gestandaardiseerde manier te organiseren.

De CEO-ontologie is niet alleen een middel om ons erfgoed te documenteren, maar ook om nieuwe verbanden en inzichten te ontdekken. Door te navigeren door de concepten en relaties binnen de ontologie, kunnen gebruikers de onderlinge afhankelijkheden en historische context van verschillende erfgoedobjecten en -fenomenen verkennen. Dit opent de deur naar nieuwe vormen van onderzoek, analyse en interpretatie.

Op deze website vindt je informatie over de CEO-ontologie, inclusief een overzicht van de belangrijkste concepten, definities en voorbeelden. Je kunt ook gebruikmaken van de beschikbare SPARQL-query's om gerichte informatie uit de ontologie te halen en je eigen onderzoek te ondersteunen.

De eerste 10 triples...

Hoeveel triples bevat deze dataset in totaal?

Toon alle gebruikte typen.

Tel het aantal instanties per type.

Tel de eigenschappen die elk type gebruikt.

Netwerkview CEO Classes

Vraag de properties op

Dataproperties en object properties

Datatype properties

Dataproperties in de ceo

Object Properties

ObjectProperties in de ceo ontology

Classes

Classes in de ceo ontologie

Vraag informatie per class op

Alle informatie per class

Data en Object properties per Class.

Data en object properties aanwezig in de CEO

Data en Object proprerties gegroupeerd per Class

Samenhang

Properties met de bijhorende Classes vb Vondsten

Welke Properties zijn in gebruik bij een bepaalde Class. vb: Rijksmonument

Welke Classes zijn in gebruik