Het Archeologisch Basis Register

Het Archeologisch Basisregister (ABR) is een begrip in de Nederlandse archeologie. Dit register vormt het 'archeologisch begrippenkader' waarmee we onderzoeken, vondsten en sporen beschrijven.

Van januari 2020 tot april 2023 is er intensief gewerkt aan het verfijnen van de artefacten tabel.

Deze presentatie toont de verbeteringen van het ABR in verschillende statistieken en illustreert specifieke zoekfunctionaliteiten van de ABR-thesaurus.

Statistieken:

  • Aantal artefacten
  • Aantal geldige - en vervallen artefacten

Zoekfunctionaliteiten:

  • Gefacetteerd zoeken naar een specifiek artefact.
  • Identificatie van het materiaal van een artefact.
  • Datering van artefactvondsten.
  • Analyse van de tijdsperiode waarin een artefact voorkwam.

Aantal artefacten


In onderstaande grafiek wordt een overzicht gegeven van het totaal aantal artefacten in de verbeterde ABR en het aantal oude - en nieuwe artefacten.

Aantal geldige - en vervallen artefacten

Gefacetteerd zoeken


Bij gefacetteerd zoeken kun je beginnen met een algemene zoekopdracht en vervolgens stapsgewijs meer specifieke resultaten verkrijgen door verfijnder te zoeken.

In het onderstaande voorbeeld kun je met behulp van het ABR in de ARCHIS-gegevens zoeken naar betaalmiddelen. Je hebt de optie om specifiek te zoeken naar alle gevonden munten. Binnen de categorie munten kun je ook gericht zoeken naar Romeinse munten, of nog specifieker, naar de locaties waar een bepaald type Romeinse munt, zoals een "Aureus," is aangetroffen.

Zoeken op materiaalidentificatie


Binnen een artefact is het onder andere mogelijk om verder te selecteren op het materiaal waarvan het artefact is gemaakt.

Datering van Artefactvondsten


Je kunt aangeven welke artefacten er zijn ontdekt gedurende een specifieke tijdsperiode door de start- en einddatum van die periode te specificeren.

Tijdsspan van Artefactvondsten


In plaats van alleen de periode waarin een artefact voorkomt te identificeren, kan dit ook worden bereikt door de tijdsduur aan te geven tussen twee jaartallen.

Omschrijving vondst


In de volgende zoekopdracht kun je filteren op het type munt, zoals gulden, aureus, enzovoort, evenals de locatie waar deze is ontdekt. Daarnaast worden naast deze gegevens ook de beschrijvingen van de vindplaatsen weergegeven.