Linked Open Data Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

1. Linked Open Data

Linked Open Data (LOD) is een manier om gegevens op het internet te delen en aan elkaar te knopen. Sir Tim Berners-Lee, de grondlegger van het World Wide Web, formuleerde vier ontwerpprincipes voor linked (open) data.

  • Allereerst moeten gegevens benoemd worden met behulp van URI's.
  • Deze URI's moeten vervolgens toegankelijk zijn via het HTTP-protocol, waardoor gebruikers de gegevens kunnen opzoeken.
  • Belangrijk is dat bij het opzoeken van een URI, bruikbare informatie wordt geboden volgens de standaarden RDF en SPARQL.
  • Tot slot moeten links naar andere URI's worden toegevoegd om gebruikers naar meer gerelateerde gegevens te leiden.

Deze principes, samen met FAIR-dataprincipes die de metadata en semantiek benadrukken, vormen de ruggengraat van LOD. Dit opent de deur naar een samenhangend web van data, waar zowel machines als mensen van kunnen profiteren, wat handig is voor onderzoek, innovatie en het ontdekken van nieuwe inzichten op allerlei gebieden, zoals wetenschap en cultuur waardoor innovatie en ontdekkingen op diverse terreinen worden gestimuleerd.

voorbeeld

2. Linked Open Data bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.(RCE)

De RCE maakt haar erfgoedinformatie toegankelijk met Linked Open Data. RCE wil het erfgoed verhaal vertellen: samenhang en betekenis.

  • Om de controle te behouden, houden we onze belangrijkste bedrijfsactiviteiten binnenshuis.
  • We willen zelf de regie houden over het modelleren.
  • Flexibiliteit is essentieel omdat we soms moeten afwijken, bijvoorbeeld vanwege privacygevoelige kwesties of andere specifieke vragen.
  • Om in-house vragen te kunnen beantwoorden, modelleren we meer kennis dan voor externe uitingen nodig is.
  • We houden de touwtjes in handen bij het publiceren van onze data, zodat we verschillende doelgroepen op maat kunnen bedienen met de specifieke eisen die ze stellen aan data, beschikbaarheid en prestaties.

CEO

3. Ontologie

De CEO-ontologie, gebaseerd op de datamodellen CHO en KENNIS van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), geeft ons een gestructureerde kijk op het rijke culturele erfgoed van Nederland. Het is als een soort taal en structuur die erfgoedinformatie begrijpelijker maakt. Met CEO kunnen we de verbanden leggen tussen monumenten, archeologische vondsten en andere schatten. Het is niet alleen handig om gegevens te organiseren, maar ook om nieuwe verbanden en inzichten te ontdekken. Als je ermee speelt, kun je de geschiedenis en verbanden tussen verschillende erfgoedstukken verkennen, wat de deur opent voor allerlei soorten interessant onderzoek en interpretatie.

CEO

4. Voorbeelden aan de hand van data

Het Nederlands religieus erfgoed is rijk. Hieronder staat een overzicht van monumentale gebedshuizen. Gebedshuizen die door de RCE aangewezen zijn als rijksmonument.

4a. Overzicht in tabel

Overzicht van beschermde gebedshuizen in Nederland - downloadbaar

4b. Overzicht op kaart

Overzicht van beschermde gebedshuizen in Nederland - op kaart

5. Nieuwe data toevoegen

Seeing a man about an Excel

5a. Overzicht van gebedshuizen in Nederland met hun denominatie

Gebedshuizen in Nederland naar denominatie

5b. Gebedshuizen in Maastricht met externe data

Gebedshuizen in de gemeente Maastricht met afbeeldingen uit wikidata

6. Hergebruik RCE data

Het hergebruik van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) data wordt ondersteund via:

  • downloadopties
  • API-toegang en
  • een semantische API het SPARQL-endpoint.

Deze diverse toegangsmogelijkheden bieden gebruikers de flexibiliteit om RCE-data te verkrijgen en te benutten op manieren die aansluiten bij hun behoeften. Ondanks deze beschikbaarheid blijft het een uitdaging om het volledige potentieel van RCE-data te realiseren, aangezien:

  • een deel van de gebruikers nog niet bekend is met de beschikbare mogelijkheden
  • veel gebruikers onbekend blijven.

Het benadrukt het belang van bewustwording en educatie om het brede scala aan RCE-data optimaal te gebruiken en te genieten van de rijke bron van erfgoedinformatie.

Bekijk deze datastory